niedziela, 10 kwietnia 2016

Ziemniak na śniadanie?

Lubię eksperymenty w kuchni. A moje dzisiejsze propozycje na śniadanie są tego idealnym przykładem :)
Słodkie ziemniaki bataty- kocham miłością wielką. W wersji obiadowej uwielbiam je upiec, jako zdrowszą wersję frytek, albo podawać w potrawce z warzywami.
Ale dziś nie o obiedzie będzie, a o śniadaniu.
Poniżej dwie propozycje na śniadanie z udziałem batatów. Pierwsza to pieczona owsianka, a druga propozycja to pieczony placek :)
Jedliście batata na słodko?

Zapraszam do przepisów :) 



Pieczona owsianka bananowo- batatowa z owocami suszonymi i orzechami ziemnymi. 
Podana z masłem orzechowym .

Przepis
3 łyżki płatków owsianych 
Garstka owoców suszonych ( dałam trochę żurawiny, rodzynek, i po sztuce- moreli, śliwki i daktyla. Pokroić) 
Garstka orzechów ziemnych
Trochę mleka
1/2 łyżeczki cynamonu 
100g. puree z pieczonego batata*
1 średni dojrzały banan
1 czubatą łyżeczkę jogurtu naturalnego 
Kilka kropli aromatu waniliowego
Banana rozgniatamy widelcem banana ( zostawiamy kilka plasterków na wierzch), dodajemy puree z batata, aromat i jogurt - dokładnie łączymy.
Masę przekładamy do natłuszczonej kokilki, na wierzch układamy plastry banana, i pieczemy w 180* C przez ok. 30 min.) Podajemy z masłem orzechowym
P.s. Możemy też owsiankę nadziać masłem orzechowym- z pewnością tą opcję też wypróbuję.
Płatki, cynamon i owoce suszone zalewamy mlekiem do ich wysokości i odstawiamy na noc.

*1 batata umyć, przekroić na pół i piec do miękkości- u mnie zajęło to ok. 45 min. w 180*C. Zostawić do wystudzenia, po czym wydrążyć i dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować.




Pieczony placek blondie, batatowo- bananowy, z żurawiną i orzechami.🍴
Podany z fit kremem własnej roboty- Cieciorellą kakaowo- orzechowo- daktylową (jest obłędna!) 
👌👌👌trochę orzeszków i idealne niedzielne śniadanie gotowe 😍
Przepis
150g. puree z pieczonego batata 
1 mały bardzo dojrzały banan (mój po obraniu miał 90g.)
1 jajko L
1/2 łyżeczki cynamonu 
Kilka kropli aromatu waniliowego 
2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Garstka żurawiny (pokroić)
Garstka orzechów (pokroić)
Puree z batata łączymy z bananem (rozgniatamy), dodajemy jajko, aromat i łączymy. Dodajemy cynamon, mąkę, proszek do pieczenia - mieszamy.
Na końcu dodajemy żurawinę i orzechy- łączymy. Masę ( jest gęsta i lepka) przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy placek, wyrównujemy górę. 
Pieczemy w 180*C przez ok. 30 min. (możecie patyczkiem sprawdzić czy jest ok). 
Chwilę studzimy w piekarniku.
Smarujemy ulubionym kremem :) 


                                                                                                                            PODPIS

5 komentarzy:

  1. Da się. Mam ochotę na takie danie ale już jest po 11:00, więc poczekam już na obiad z 1,5 godziny.

    ________________________
    Polska marka odzieżowa.koszulki patriotyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś bataty nie przekonują nas swoim smakiem ale w daniach i wypiekach nie raz nadają super dodatkowych właściwości w konsystencji :) Pierwszą propozycje bierzemy w ciemno! Lubimy takie pyszności w kokilkach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały blog, widać, że włożyłaś w niego wiele pracy! :D Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    http://mademoiselleeee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. już lecę parzyć kawkę... słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i z przepis wynika, że i tak też smakuje!! Super :)

    OdpowiedzUsuń